tisdag, december 16, 2008

Gör det själv - ungjävel

Vi har en miljöprofil på vår förskola. Försöker ge barnen insyn i miljön och kretslopp. Hur vi kan påverka den och använda oss av den. Ett roligt arbete. Och ett nyttigt arbete. Ibland undrar man om någonting verkligen fastnar hos barnen. Men så kommer det tillfällen där man nästan blir chockad av hur mycket de kan.

Nyligen kom en mamma och berättade. Hennes dotter har gått hos oss. Hon slutade för två år sedan. Vilket gör henne till en åttaåring. Dottern och mamman hade varit ute och gått i området. Framför dem gick tre ungdomar från skolan som ligger ovanför oss. Ett högstadium. Där är alla fruktansvärt häftiga och tuffa. Där alla kan och vet bäst. Precis som på alla högstadium.

En av killarna äter godis och kastar pappret på marken. Den åttaåriga flickan. Hon som är tuff på riktigt. Säger högt. Utan att tveka. "Man kastar inte skräp på marken. Plocka upp det och lägg det i papperskorgen!"

Riktigt tufft av en åttaåring. Tycker jag. Och miljömedvetet. Alltså måste någonting ha fastnat. Tyvärr var killarna framför inte riktigt på samma nivå. Inte ens nära. För till svar får flickan: "Gör det själv, ungjävel."

Skrämmande. Helt enkelt. Men roligt att se att flickan ändå försöker hjälpa världen. Att hon gör sin del för en finare planet. Om man vill se det i ett stort perspektiv.

Inga kommentarer: