torsdag, april 20, 2006

Diamantprinsessor och Skogstigrar

Diamantprinsessorna och Skogstigrarna. Det är våra två klubbar på min avdelning på arbetet.
Diamantprinsessorna är en tjejklubb. Och Skogstigrarna är en killklubb.

Vi hade tidigare arbetat en del med genus. Vi hade tidigare försökt blanda pojkar och flickor så mycket det gick. Så att barnen skulle känna att det var naturligt att vara med det motsatta könet. Men nu bytte vi taktik helt. Tvärvändning. Helt om.
Vi delade upp dem. Och bildade klubbar.

I Diamantprinsessklubben får tjejerna göra modiga saker. Saker killar ofta gör. Bär tunga saker. Går barfota i snö. Går i mörker. Brottas. Skriker och spelar innebandy. De har ett eget klubbhus. Och gör egna hejaramsor.

I min klubb. Skogstigrarna. Vi gör lite annorlunda saker. Saker som killarna inte gör i vanliga fall. Inte självmant.
Vi ritar en hel del. För att träna penngrepp och finmotorik. Vi bakar en del. Idag blev det en passande tigerkaka. Idag tränade vi även bordsskick. Hur man dukar. Hur man använder kniv och gaffel. Hur man gör med servetten och när man är klar med maten. Vi kommer även att klä ut oss. Spela teater. Och vi har hittat på en saga som tjejklubben ska få rita bilder till.

Klubbarna är väldigt omtyckta av barnen. Och av oss fröknar. Det kan jag inte sticka under stolen med. Och vi tror att barnen kanske får en viss förståelse för vad det motsatta könet leker och gör. Och kanske. Kanske hittar de något som de inte visste om tidigare. Som är lite extra roligt.
Och samtidigt. Får vi lite mera tid med barnen. I mindre grupper.

1 kommentar:

Anonym sa...

Åhå! Det är HÄR du gömmer dig! Nu återkommer jag som trogen läsare! (fast du försökte mörka genom att stava fel i din länk...*morr* ;-)Har redan försökt läsa ikapp lite! Härligt att se att du lever och att resan blev bra på alla sätt!

Det verkar ju superkul med klubbarna på jobbet! Synd att jag inte har någon fast barngrupp att testa likande verksamhet på.