fredag, maj 18, 2007

5 sekunder av frihet

Varje år brukar vi föda upp egna fjärilar på avdelningarna. Det brukar komma en burk med fem larver. De blir efter några dagar puppor som hänger i locket på burken.
Då sätts locket upp i ett fjärilshus och efter ett par dagar blir de färdiga fjärilar.
Barnen får följa hela processen och tycker att det är rätt så fascinerande.

I onsdags var det till slut dags. Dags för det bästa, enligt barnen. Det var tid att samlas och släppa ut dem i det fria. Men i år blev det inte riktigt som förr. Inte för den första fjärilen i alla fall.
Locket på huset öppnades och en fjäril flög ut. Han flög över ett staket. Och där tog det slut. Plötsligt kom en fågel och högg tag i fjärilen. Där satt 16 barn och tre vuxna och bara gapade. 5 sekunder av frihet. Det var allt den där fjärilen fick. Ibland kan världen vara grym.
De andra fyra kanske klarar sig längre. De får i alla fall chansen att göra det.

Nu är det fredag. Och lite ledigt. Det är skönt. Jag sitter här med trasig baksida. Kan inte träna som jag vill. Vilket gör att det pirrar i kroppen hela tiden. Det finns så mycket vilja och energi som vill ut. Ut i frihet precis som fjärilarna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ut till friheten precis som fjärilarna??!!...4 sekunders lycka innan undergången...är det det du drömmer om?

Glenn sa...

Kanske hade hoppats på lite mer än fyra sekunder. Men någon gång ska det hela ta slut, även om det kanske blir ett annat slut än för fjärilen. Undergången kanske inte behöver komma.